Laboratuvarımızda covid testleri yapılmamaktadır.
ONLINE RANDEVU FORMU
İsim Soyisim:
Telefon:
E-Posta:
Mesajınız:
ERKEK KISIRLIK NEDENLERİ NELERDİR? ERKEK KISIRLIK NEDENLERİ NELERDİR?

Erkek Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Erkek İnfertilite (kısırlık) Nedenleri Nelerdir?

 

Sperm olgunlaşması ve üretimindeki problemler erkek infertilitesinin en sık görülen sebebleridir. Genetik bozukluklar, varikosel, inmemiş testis, enfeksiyon hastalıkları, ergenlikte geçirilmiş kabakulak hastalığı, hormon bozuklukları, çevresel toksinler, ilaç kullanımı ve alışkanlıklar, sperm üretimini etkileyen olumsuz faktörlerdir.

 

Erkek kısırlık nedenlerinin bazıları aşağıda listelenmiştir.

 

Enfeksiyonlar

 

Üreme organlarındaki enfeksiyonlar kısırlığa  yol açabilir. Klamidya ve Gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların  tekrarı veya tedavisiz kalması erkek infertilitesinin nedenlerindendir. Ayrıca kabakulak yetişkin çağında geçirilirse sperm üretimini olumsuz etkileyebilir.

 

Genetik Bozukluklar

 

Sağlıklı bir erkek bireyde kromozom dizilişi 46XY şeklindedir. Bazı kromozomal hastalalıklarda bu dizgi bozulur ve infertiliteye sebebiyet verir. Erkekte infertiliteye neden olduğu bilinen en yaygın kromozom diziliş bozukluğu klinefelter sendromudur. Bu sendromda kromozomlar  47XXY şeklinde yani fazladan bir X  kromozomu dizilişi mevcuttur. 1/1000 oranında görülür. Etkilenen vakalar genellikle infertildir.

 

Diğer önemli genetik bozukluklardan bir tanesi de y kromozom mikrodelesyonudur. Erkekte sperm üretiminden sorumlu olan bu kromozomun azf bölgesinde ki delesyonlar yani dna daki eksilmeler sperm üretimini olumsuz etkilediği için kısırlığa neden olmaktadır.

 

Hormon Bozukluğu

 

Vucüdumuzdan salgılanan bazı hormonların düzeyindeki değişiklikler sperm üretimini olumsuz etkilemektedir.Beyinin alt kısmındaki hipofiz bezinden salgılanan bu hormonların  en önemlileri FSH,LH ve testosterondur.Semen analizinde sperm sayısı 10 milyonun altında ise FSH,LH ve testosteron düzeyine bakılması gereklidir.LH testislerde bulunan leydig hücrelerine testesteron salgılamasını sağlarken, FSH sertoli hücrelerine etki ederek sperm üretimini başlatır.