HIV Testi
HIV Testi (AIDS Testi, Elisa Testi) Nedir?
HIV, (insan bağışıklık yetmezlik virüsü) uzun yıllar kanda varlığını hissettirmeyip, sonrasında giderek çoğalarak AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) hastalığına neden olan viral enfeksiyondur. HIV, insan bağışıklık eksikliği virüsü demektir ve kanda bu virüsün varlığının araştırılması için tıbbi laboratuvarda yapılan analize HIV testi denir. Hastalıklara karşı vücudumuzun koruma - bağışıklık sistemini çökertir. Genellikle kan, meni ve vajinal gibi vucüt sıvıları ile bulaşır. İnsan bağışıklık yetmezlik virüsünün en yaygın bulaşma yolu virüs ile enfekte bir kişi ile korunmasız yapılan anal veya vajinal sekstir. HIV ile enfekte olan kadının gebelik veya doğum sırasında ya da emzirme yoluyla anneden çocuğa iletilir. Bir kişinin HIV virüsü ile enfekte olup olmadığını ancak laboratuvar testleri gösterir.
HIV ile İlgili Laboratuvar Testleri Nelerdir?
HIV PCR Testi: Şüpheli cinsel temasın 10. gününden itibaren
HIV DUO (Combo) Testi: Şüpheli cinsel temastan 21 gün sonra
Anti HIV (Elisa) Testi: Şüpheli cinsel temastan 3 ay sonra yaptırabilirsiniz.
''Tüm Türkiye'ye ücretsiz kargo hizmetimiz vardır. Anlaşmalı kargo firmamız ile kan örneklerinizi ücretsiz olarak gönderebilirsiniz. Randevu ile çalışmaktayız. Gelmeden önce lütfen 0212 451 16 61 numaralı sabit hattımızdan randevunuzu oluşturunuz.''
HIV enfeksiyonu, riski yüksek olan kişiler için, en az yılda bir kez HIV testi yaptırılması, enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından önerilmektedir.
HIV enfeksiyonu riskini artıran faktörler şunlardır:
HIV-pozitif olan ya da durumu bilinmeyen şüpheli biriyle korunmasız seks (prezervatif kullanmadan seks) olması
Birçok partnerle seks
Para ya da uyuşturucu için seks alışverişi
Frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalık
İğne, şırınga, ya da diğer ilaç ekipman paylaşımı
HIV Virüsü Nedir?
İnsan immün (bağışıklık) yetmezlik virüsü (Hiv) kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan ve giderek bağışıklık sistemini yıkan genellikle üç-on yıllık bir süre içinde edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu, kısa adıyla AIDS'e yol açar. HIV, lentivirüs ve retrovirüs ailesinin bir üyesidir. HIV ile enfekte olan bireylerin, belirgin bir azalmaya neden olan bağışıklık sisteminin yardımcı T hücrelerini yok eder. CD4 hücrelerinin kaybı, enfeksiyonlara karşı hayatı tehdit eder ve bağışıklık sistemin ölümüne yol açar. HIV ile enfekte olan bir kişide virüsler hızla çoğalır. Transkriptaz, (HIV'in RNA’sından DNA kopyalarını yapan enzim), genellikle rastgele hatalar yaparak virüs ile enfekte olmuş bir kişi de gelişir. HIV dizilerine de soylarının daha da geniş bir aralığı üretmek için tekrar birleşebilir. Özünde, HIV sürekli değişen (mutasyona uğrayan) ve bağışıklık sistemini çökertmeye çalışan ölümcül bir virüstür. Bundan dolayı kesin bir tedavisi yoktur.
Tipleri Nelerdir ?
HIV, genetik ve antijenik olarak iki tip olarak değerlendirilmektedir. Tip-1 dünya çapında görülen bir salgın iken Tip-2 nadiren batı Afrika bölgesinde görülmektedir. Tip-2, Tip-1 ile aynı şekilde iletilir. Genellikle Kan, cinsel temas ile bulaşan, ve anneden çocuğa emzirme yolu ile geçer. Tip-2’nin doğum sırasında anneden bebeğe bulaşma oranının Tip-1’den daha az olduğu gözlemlenmiştir.
İstatistikler
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 35 milyondan fazla kişi HIV ile yaşıyor. Bunlardan 3,3 milyonu 15 yaşın altında olduğu bilinmektedir. 2012 yılında yaklaşık 2,3 milyon kişi virüs ile ilk defa enfekte olduğu görülmüştür. 2012 yılında, 1.6 milyon kişi Aids'ten öldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde sağlık bakanlığın 2013 yılında yapmış olduğu araştırma verilerine göre 6 bin 802 AIDS hastası olduğu tespit edilmiştir. Bu sayının yüzde 72'sini ise erkek hastaların oluşturduğu belirlenmiştir.
Nasıl Bulaşır?
HIV ile enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvılarında virüs bulunmaktadır. Genellikle HIV, kan, semen, vajinal, rektal (anal ) salgıları ve anne sütü gibi bazı vücut sıvıları ile iletilir.
Cinsel ilişki ile bulaşır:
HIV bulaşmalarının %80-85’i HIV virüsü ile enfekte olan bir partner ile girilen korunmasız (prezervatif olmadan seks) cinsel ilişki yolu ile olmaktadır. Anal, oral ve vajinal seks yaparken, genellikle partnerinizin vücut sıvıları ile temas olunacaktır. Partnerinizde HIV testi (+) pozitif ise, bu durumda vücut sıvıları vajina, penis, rektum, ağız veya akıntılar yoluyla kan dolaşımınıza virüsü alabilirsiniz.
Anal seks, cinsel aktivite sırasında bulaşma riskinin en yüksek olduğu cinsel temas biçimidir. Anüsün kırılgan dokulara sahip olması nedeni ile anal seks sırasında olası bir kanama ile virüs bulaşma riski daha da artırmaktadır. Vajinal seks ise ikinci en yüksek riskli cinsel davranıştır. Nadir durumlarda, enfekte olan biriyle oral seks, HIV virüsünün bulaşmasına da neden olabilir.
Kan ile bulaşır:
HIV bulaşmalarının % 10-15’i Kan veya kan ürünlerinin transfüzyonu ile olmaktadır. Virüs ile enfekte olan kişinin kanıyla temas edilirse enfekte oluna bilinir.
Örneğin;
Uyuşturucu kullanırken iğne paylaşımı
İğne ile dövme veya piercing
Kazara iğne batması
Kan transfüzyonu
AIDS Nedir ?
AIDS, Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu veya kazanılmış bağışıklık eksikliği sendromudur. İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV) adı verilen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadele için çok zayıf olduğunda kişi AIDS ile teşhis edilir. HIV için yapılan kan testlerinde bu antikorlar aranır . HIV antikorlarına sahip insanlara " HIV Pozitif denir." Bağışıklık sistemi cevap vermeden önce virüs birkaç hafta ya da birkaç ay için vücudunuzda barınabilir. Bu süre boyunca, HIV pozitif değildir, ancak diğer insanlara bulaşabilir.
HIV Testi Nasıl Yapılır?
HIV virüsünün tespiti için, kolunuzdaki damardan alınacak kan örneğinize ihtiyaç duyulmaktadır. HIV testi aç karnına mı yapılır? HIV testi, bir enfeksiyon testi olduğu için aç ya da tok olmanızın bir farkı yoktur. Kan örneğinizi vermeye gelmeden önce, kahvaltınızı yapabilir, yemek yiyebilir su da içebilirsiniz. Korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV virüsüne maruz kalmış olduğunuzu düşünüyorsanız HIV testi yaptırmalısınız. 0212 451 16 61 nolu hattımızı arayarak, konusunda uzman eğitimli hasta danışmanlarımızdan, HIV ile ilgili laboratuvar testleri hakkında detay bilgi ve doğru zaman da hangi testi yaptırmanız gerektiğine dair doğru bilgi alabilirsiniz.
HIV Testleri Ne Zaman Sonuçlanır?
Kan örneğizi verdikten ya da kan örnekleriniz laboratuvarımıza ulaştıktan ortalama 3 saat sonra HIV Combo testi ve ya Anti HIV testi sonucunuzu alabilirsiniz. HIV PCR testinin sonuçlanma süresi ise ortalama 1 haftadır.
HIV testi referans değerleri için tıklayınız.
Erken Tanı HIV Testleri Nelerdir?
Genellikle, korunmasız girilen şüpheli cinsel ilişki sonrası, AIDS kuşkularınızdan, en gelişmiş erken tanı HIV testleri ile en kısa sürede kurtulabilirsiniz. İnsan immün (bağışıklık) yetmezlik virüsünün erken dönemde tespit edilerek, tedaviye başlanılması ile birlikte AIDS hastalığının ortaya çıkması ve bağışıklık sistemini ele geçirmesi daha da geciktirilebilir, beklenmeyen başka yan etkileri önlenebilir. Gecikmiş HIV virüsünün tanısı, virüsün başkalarına bulaştırılmasında da rol oynar ve bununla birlikte yıllarca belirti vermeden yavaş yavaş bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi şansının azalmasına neden olur. Erken tanı ile birlikte uygulanan tedavi, hastalarda olumlu sonuçlar vermektedir.
HIV PCR testi için tıklayınız.
HIV DUO (Combo) testi için tıklayınız.