Tam İdrar Tahlili
Tam idrar tahlili izlem ve tanı için kullanılır. Yapılan İdrar incelemesinde idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve ya diyabet gibi hastalıkları tespit etmek ve değerlendirmek için uygulanan yaygın bir laboratuvar testidir. İdrar, karnımızın arkasında bulunan böbrekler tarafından üretilir. Kanda bulunan zararlı maddeler böbrek tarafından filtre edilir ve idrar yolu ile dışarı atılır. İdrarın rengi genellikle soluk sarıdır. İdrar fiziksel görünümü (renk, bulanıklık, koku, berraklık), mikroskopik, ve kimyasal incelemelere göre analiz edilebilir. Hastalıklardan önce protein ve glukoz maddeleri idrarda görülür ve hastalıkların habercisi olur. İdrar testi gebelik döneminde genellikle idrar yolu enfeksiyonu (İYE) için istenir.
İdrar Testi Ne zaman Yapılır?
Genellikle idrar testi, gebelik değerlendirmesinde, planlanan ameliyat öncesi ya da kişide karın ağrısı, idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma ve ya idrarda kan görülmesi gibi durumlarda tam idrar tahlili (TİT) doktor tarafından istenir.
İdrar Testi Nasıl Yapılır?
Not: İdrar örneğinizi vermeden önce aç karnına olmanıza gerek yoktur.
Testten önce, idrara renk verecek olan gıdaları tüketmeyin ve ağır egzersiz yapmayın. Eğer adet döneminde iseniz lütfen bunu doktorunuza söyleyin çünkü bu durumda doktorunuz testi erteleyebilir. Rutin idrar testi klinik, ya da laboratuvarda yapılabilir. İdrar tahlili nasıl verilir? İdrar örneğinizi vermeden önce ellerinizi yıkayın ve genital bölgenizi temizleyin ardından size verilen steril kabın iç kısmına dokunmadan bir miktar idrarınızı boşaltın. Dikkatli bir şekilde idrar kabınızın kapağını kapatın ve laboratuvar görevlimize teslim edin.
İdrar Tahlili Sonucu Normal Değerler Nasıl Olmalıdır?
Renk
Normal: Açık sarı (saman rengi)
Anormal: Bazı gıdalar ve kullanılan ilaçlar idrar rengini etkileyebilir. Az sıvı tüketimi idrar rengini koyulaştırır. İdrarda pembe ya da kırmızıya dönük renk görüldüğünde idrar yollarında kanama olduğunu göstermektedir.
Görünüm
Normal: Berrak
Anormal: İdrarın berrak olmaması durumunda ise idrar yolu enfeksiyonun olduğu gözlemlenir.
Bilirubin
Normal: Negatif (İdrarda bulunmaz)
Anormal: sarılık gibi durumlarda idrarda saptanır.
Dansite (yoğunluk)
Normal: 1,005-1,030
Anormal: Artan SG, uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması ve proteinüri (böbreklere kan akışının azalması ikincil) dehidratasyon, glukozüriyi, renal arter darlığı, kalp yetmezliğine yol açan koşullarda görülür.
pH
Normal: 4,6-8,0
Anormal: pH değeri idrarın ne kadar asidik ya da ne alkali (bazik) olduğunun ölçüsüdür. Normal olarak idrarın pH’sı 4.6-8 arasındadır. pHdeğerinin 4.6’in altına olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 8’in üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu, kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Protein
Normal: Negatif
Anormal: Sabahın ilk saatlerinde bakılan idrarda protein varlığını saptamak kişide böbrek hasarı anlamına gelebilir Hamile bayanların idrarında protein görülebilir ve normal olarak kabul edilir.
Glikoz
Normal: Normal idrarda glikoz (şeker ) yoktur. Yani negatif çıkması gerekir. Fakat kanda şeker oranının çok fazla arttığı durumda böbrek fazla olan şekerin idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Böbrek eşiği normalde 170 mg’dır.
Anormal: Çok fazla glikozun idrarda bulunması kontrolsüz diyabete neden olabilir. Böbreküstü bezi problemi, karaciğer hasarı, beyin hasarı ve böbrek hastalıkları ve sağlıklı gebelik döneminde idrarda glikoz olabilir.
Ketonlar
Normal: Negatif
Anormal: Uzun süre aç olan kişilerin idrarında ortaya çıkar. Diyabet hastası olanlarda, çok düşük karbonhidart diyeti yapanlarda, ishal ve yüksek ateşin olduğu durumlarda da idrarda keton görünür.